Οδοιπορικό σε ένα ιστορικό μονοπάτι της Μονής

08 Μάι 17
από Ι. Μονή

Όπως διηγήθηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, το ιστορικό αυτό καλντερίμι κατασκευάστηκε με εντολή του Τούρκου πασά της Θεσσαλονίκης μετά το 1750.

Αποτέλεσε αφιέρωμά του προς την Αγία Αναστασία μετά από θαύμα που επιτέλεσε αυτή στο παιδί του το οποίο ήταν άλαλο & κωφό. Η σύζυγος του πασά είχε προστρέξει για βοήθεια στη μονή μαζί με το παιδί μετά από όνειρό της. Όταν το έμαθε ο άντρας της θεωρώντας πως οι πατέρες προσηλύτιζαν την οικογένειά του έστειλε ένα οργισμένο ασκέρι για να καταστρέψει την Ιερά Μονή. Μόλις πλησίαζαν προς το μοναστήρι το παιδάκι ανεφώνησε προς τη μητέρα του πως είδε τον πατέρα του απ' το παράθυρο. Ο πασάς μετανιωμένος έδωσε ασυλία στο μοναστήρι και κατασκεύασε το καλντερίμι αυτό ως δώρο.

Έως το 1969 που ασφαλτοστρώθηκε ο κεντρικός δρόμος αποτέλεσε τη μοναδική οδό προς την Ιερά Μονή για όλους τους προσκυνητές της. Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος, που τελευταία έδωσε εντολή για τη συντήρηση και ανακατασκευή του μονοπατιού, ανέφερε και τη δική του ανάβαση από τον ίδιο δρόμο όταν παιδάκι ακόμη και κρατώντας το χέρι της μακαριστής μητέρας του (μετέπειτα μοναχής Θεοφανούς) όδευε για τη Μονή που έμελλε να διακονήσει για όλη την υπόλοιπη ζωή του.. 

 


ΦΩΤΟΘΗΚΗ